سلام ، به دوربین کار خوش آمدید
ما در عصر کامپیوتر، شبکه و اینترنت زندگی میکنیم. امروزه تقریباً در همه شرکتها، در کنار هر کارمند و مدیری یک رایانه وجود دارد. این کاربران از نرم افزارها و سرویسهای تحت شبکه استفاده میکنند. علاوه بر کارمندان، کاربران دیگری هم هستند که از خدمات این شرکتها در محیط وب استفاده میکنند؛ مشاهده برنامههای تلویزیونی، ثبت نام آنلاین، دریافت اخبار، خدمات بانکی و خدمات دانشگاهی. سرورها مسئولیت ارائه خدمات به کارمندان داخل مجموعه و کاربران خارج از شرکت را بر عهده دارند. شرکتها بر اساس تعداد کارمندان، ارائه خدمات، نوع کار و …، از چند سرور استفاده میکنند. به منظور حفظ امنیت فیزیکی و شرایط مناسب دمایی سرورها، جلوگیری از ورود افراد سودجو و …، سرورها را در اتاق مخصوصی نگه میدارند؛ اما عملیات راه اندازی اتاق سرور به چه صورت انجام میشود؟
اتاق سرور چیست؟
اگر بخواهیم به شکلی ساده بیان کنیم، اتاق سرور برای نگهداری سرورهای رایانه و سایر تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، اتاق سرور بخشی از دیتاسنتر (مرکز دیتا) است و جهت ذخیره، تغذیه و عملکرد سرورهای رایانه کاربرد دارد. اتاق سرور، خدمات رایانهای با امنیت بالا را به صورت شبانه روزی ارائه میدهد. همچنین برای نگهداری زیرساختهای فناوری اطلاعات مرکزی شرکتها کاربرد دارد.
نمونه کارهای ما
در راه اندازی اتاق سرور چه فاکتورهایی را باید در نظر داشته باشیم؟
۱. انتخاب مکان مناسب
برای راه اندازی اتاق سرور به مکانی نیاز دارید که تهویه مناسبی داشته باشد؛ بتواند نیازهای سخت افزاری سرور را حفظ کند؛ از کارمندان فاصله داشته باشد؛ درب اتاق در برابر حریق مقاوم بوده و ضد سرقت باشد؛ چاه ارت مجزا داشته و دیوار، کف و سقف اتاق متناسب با اتاق سرور اصلاح شود (برای مثال منافذ کف و دیوارها پر شود و …).
۲. نصب تجهیزات
در طراحی اتاق سرور باید از تجهیزات مناسبی استفاده کنید که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
۳. انتخاب سرور مناسب
سرورهای مختلفی با کارکردهای متفاوتی وجود دارد که با توجه به عواملی مانند تعداد پرسنل و کارکردهای مورد نیاز، باید یکی از آنها را انتخاب کنید. به عنوان مثال، شرکتی با تعداد کارمندان کم میتواند برای اشتراک فایل، پشتیبان گیری و کنترل دسترسی از راه دور،Windows Home Server Machine یا NAS را نصب کند.
۴. راه اندازی برق اتاق سرور
فاکتور مهم دیگر برای راه اندازی اتاق سرور، برق و تأسیسات آن است. برای راه اندازی برق میتوانید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
۱.طراحی و نصب تابلو برق
۲.کابل کشی برق
۳.کابل کشی ساخت یافته اتاق سرور
۴.استفاده از UPS برای ۵.شرایطی مانند قطع ناگهانی برق
۶.استفاده از ژنراتور برای تأمین برق مجموعه در صورت رفتن برق شهری
۷.راه اندازی سیستم روشنایی
۸.سیستم کولینگ اتاق سرور
۹.سیستم ارتینگ اتاق سرور
۵. سیستمهای امنیتی فیزیکی کنترلی
فاکتوری که اهمیت زیادی در طراحی اتاق سرور دارد، سیستم امنیتی است. شما میتوانید امنیت اتاق سرور خود را با نصب دوربین تا حدودی تأمین کنید. در کنار دوربین، سیستم کنترل و مانیتورینگ هم میتواند مؤثر باشد. با استفاده از کنترل و مانیتورینگ میتوانید تردد افراد به اتاق سرور را کنترل کرده و از ورود افراد غیرمسئول خودداری کنید.
۶. سیستم خنک کننده و سرمایشی
گفتنی است که با حضور رکها و سرورها در اتاق سرور، دمای اتاق افزایش میيابد که برای تجهیزات مضر است. این افزایش دما در طولانی مدت، تجهیزات را از کار میاندازد. همچنین ممکن است باعث آتشسوزی شود! دمای مناسب اتاق سرور بین ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتی گراد است. بدین ترتیب، باید یک سیستم خنک کننده در اتاق قرار دهید تا دمای اتاق را در بازه بین ۲۰ تا ۲۴ درجه نگه دارد.
تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی اتاق سرور
حال که با مراحل و فاکتورهای مهم در ساخت اتاق سرور آشنا شدیم، نوبت به تجهیزات مورد نیاز این اتاق میرسد. تجهیزات هر اتاق سرور با توجه به نیاز شرکت انتخاب میشود. این تجهیزات را میتوان به صورت زیر معرفی کرد:
۱. قفسههای سرور
از قفسههای سرور برای نگهداری و حفاظت تجهیزات فیزیکی و کنترل دما در اتاق سرور استفاده میشود.
۲. سرورهای رایانه
سرورهای رایانه و تجهیزات سرورهای مجازی در اتاق سرور نگهداری میشوند تا بر عملکرد صحیح آنها نظارت شود.
۳. روترها و سوئیچها
برای ارسال، دریافت و مسیریابی دیتاهای ورودی یا خروجی به اتاق سرور از روترها و سوئیچها استفاده میشود.
۴. کابل کشی شبکه
در اتاق سرور معمولاً چند نوع کابل کشی مانند CAT5 و کابلهای فیبر نوری استفاده میشود.
مراحل انجام کار
۱.انجام مشاوره تلفنی و حضوری
بدین منظور پس از ثبت درخواست مشاورین ما با شما تماس گرفته و یا با حضور در محل و بررسی محیط به شما مشاوره داده تا مناسب ترین تجهیزات نصب گردد.
۲.پیش پرداخت
۵۰ درصد از مبلغ پیش فاکتور پس از تایید پیش فاکتور پرداخت می گردد ۳۰ درصد پس از تحویل اجناس و شروع کار و ۲۰ درصد پس از تحویل پروژه
۳.هماهنگی و اجرای پروژه
متخصصین ما پس از هماهنگی در کمترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت پروژه شما را انجام و تحویل می دهند
راههای تأمین امنیت اتاق سرور
تا اینجا، با فاکتورهای مهم راه اندازی اتاق سرور و تجهیزات مورد نیاز آن آشنا شدیم. حال میخواهیم به یکی از مهمترین مواردی بپردازیم که هنگام ساخت اتاق سرور باید به آن توجه شود. تأمین امنیت اتاق سرور اهمیت بسیار زیادی دارد. بدین منظور میتوان از راههای زیر استفاده کرد:
۱. حفاظت در برابر سرقت
اتاق سرور همیشه باید قفل باشد و آن را کنترل کرد. ورودی دربها و پنجرهها و سایر ورودیها را باید تحت نظارت داشته باشید و فقط افراد مسئول اجازه ورود داشته باشند.
۲. نظارت تصویری
از دوربینهای نظارتی برای اتاق سرور بهره ببرید. ورود و خروج افراد را ثبت کرده و برای بازدید افراد از کارتهای کارمندی استفاده کنید.شرکت فنی مهندسی امنینو در زمینه نصب دوربین های مداربسته این نیاز مشتریان را نیز برای امن سازی اتاق سرور رفع می کند.
۳. حفاظت اتاق سرور در برابر آب
مطمئن شوید که هیچ خط انتقال آبی در اتاق سرور وجود ندارد. همچنین اقداماتی انجام دهید که آب باران از پنجره وارد اتاق نشود.
۴. مدیریت کلید اتاق سرور
کلیدهای اضافی اتاق را دست خودتان نگه دارید و توجه کنید که چه کسی کلید اتاق سرور را دارد.
۵. مستندات کنترل
به طور منظم، رفت و آمد افراد به اتاق سرور را بررسی و ثبت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم نکات مهمی که باید در مورد راه اندازی اتاق سرور بدانید را در اختیارتان قرار دهیم. ناگفته نماند که این کار را باید به افراد متخصص و کاربلد بسپارید تا مشکلی برایتان پیش نیاید. حال که اطلاعاتی در این زمینه دارید و میدانید که اصلاً اتاق سرور چیست و به چه دردی میخورد، میتوانید اتاق سرور شرکت خود را به کمک افراد متخصص راه اندازی کنید.